Het project Signal Interference: Hammond VS AI is een vernieuwend muzikaal experiment waarin het analoge Hammondorgel de confrontatie én samenwerking aangaat met kunstmatige intelligentie. In deze performance ontstaat een unieke interactie tussen mens en machine, waarin een AI live reageert op de solo’s van de organist. Deze AI fungeert als extra bandlid, die niet alleen muzikaal antwoordt, maar ook de richting van de performance mede vormgeeft. Het resultaat is een audiovisuele show waarin improvisatie, technologie en artistieke visie samenkomen.
Het doel is om de impact van AI op het podium tastbaar te maken, en AI niet als vervanging, maar als creatieve tegen- en medespeler te presenteren. Signal Interference laat zien hoe technologie niet alleen ondersteunend, maar ook inspirerend kan zijn voor muzikale innovatie. Door AI als performer te benaderen, wordt het publiek uitgedaagd om na te denken over de artistieke rol van kunstmatige intelligentie in een tijd waarin digitale systemen steeds dominanter worden.
Signal Interference moet leiden tot een duidelijk herkenbare artistieke signatuur van Jeroen Ermens. Dit project is een bouwsteen richting een zelfstandig programma dat kan reizen langs poppodia, festivals en theaters. Dat gaat niet meer zelfstandig, Jeroen wil met dit project zich aansluiten bij een boeker die de Show programmeert op speelplekken in heel Nederland.
Signal Interference is niet alleen een artistieke performance, maar fungeert ook als use case binnen de bredere beroepspraktijk van podiumkunstenaars en muzikanten. Zowel het ontwikkelproces als de toegepaste technologieën worden gedocumenteerd en gedeeld, zodat andere makers met vergelijkbare ambities hiervan kunnen leren en erop kunnen voortbouwen. De kennis en tools die voortkomen uit dit project (zoals AI-presets, call & response-scripts, en synchronisatietemplates voor licht en geluid) worden publiek toegankelijk gemaakt via het Open Culture Tech-platform.
Door de open opzet van het project ontstaat een schaalbaar concept dat niet alleen als artistiek werk inspireert, maar ook als technische blauwdruk fungeert voor nieuwe samenwerkingen tussen mens en machine in de podiumkunsten. Hiermee draagt Signal Interference direct bij aan kennisdeling en innovatie binnen het professionele veld.
Speeldata
17.10.2025 - POST#5700 - Test Performance
21.01.2026 - Kunstlokaal 42 - Story: Creating Signal interference
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: